Home » Przepisy kulinarne – pizza

Przepisy kulinarne – pizza

1. Pizza
Pizza bezglutenowa to jeden z prostszych przepisów tego rodzaju. Jedyną rzeczą, jaka może przysporzyć nam trudności może być wyrobienie odpowiedniego ciasta – nie należy się jednak zrażać, nie jest to wcale takie trudne.
Aby wykonać odpowiedniej jakości spód do pizzy trzeba oczywiście skorzystać z mąki bezglutenowej. Może to być popularny w naszym kraju mix ciast dla osób uczulonych na gluten dowolnej firmy. Aby wykonać ciasto należy użyć:
– 300 g mąki bezglutenowej (porcja na jedną dużą pizzę, na dwie osoby)
– 3 łyżki oliwy
– paczkę suszonych drożdży
– 250 mililitrów letniej wody
Pizza W wodzie rozpuszczamy drożdże, następnie dodajemy do tego mąkę oraz oliwę. Ciastko może być dosyć twarde, dlatego też podczas ugniatania można wykorzystać mikser. Do odpowiedniego uformowania ciasta warto wykorzystać odpowiedniej wielkości tortownicę, lub formę. Po włożeniu ciasta do pieca należy je piec z ułożonymi na powierzchni dodatkami – zależnie od upodobań. Temperatura pieczenia powinna w tym przypadku wynieść około 200 stopni Celsjusza, lub jedynie odrobinę więcej. Ważną wskazówkę może być lekkie nakłuwanie ciasta, kiedy już ułoży się na formie – te małe dziurki wspomogą odprowadzanie powietrza z wnętrza spodu co zapobiegnie tworzeniu się na powierzchni bąbli.

Leave your response!

You must be logged in to post a comment.