Home » Przepisy kulinarne – keks

Przepisy kulinarne – keks

Keks
Keks to wspaniałe i niezwykle smaczne ciasto. Z uwagi na ograniczenia bezglutenowców bardzo często mają oni problem z otrzymaniem tego produktu w zadowalającej jakości lub całkowicie bezpieczne. Dlatego też warto przygotować podobny wypiek samemu – oprócz satysfakcji samodzielnej pracy otrzymamy niezwykle smakowity kąsek.
Do wykonania keksu potrzebujemy:
– 2 łyżki stołowe oliwy
– 2 jajka
– 2 szklanki mąki bezglutenowej
– płaską łyżeczkę sody oczyszczonej
– pół szklanki cukru
– 1 szklankę bakalii (wśród nich powinny się znaleźć: zmielone orzechy i migdały, suszone morele i śliwki pokrojone w kosteczkę, skórka pomarańczy i rodzynki)
– 2 duże i kwaśne jabłka
Bakalie Jabłka kroimy w dosyć drobną kostkę, którą następnie wsypujemy do przygotowanego wcześniej naczynia. Dorzucamy do nich bakalie oraz cukier i sodę. Tak przygotowaną całość wkładamy na co najmniej dwanaście godzin do lodówki. Następnego dnia przygotowujemy już samo ciasto: oddzielamy żółtka od białek i ubijamy pianę z białek. Żółtka łączymy z mąką, potem dodajemy do tej mikstury oliwę i bardzo dokładnie mieszamy. Przygotowaną wcześniej mieszaninę bakalii i owoców wrzucamy do misy z ciastem i mieszamy. Na samym końcu dodajemy do tego ubitą pianę z białek. Po bardzo dokładnym wymieszaniu całości tak uzyskane ciasto umieszczamy w formie do makowca albo babki (lub innej formy, która nada naszemu ciastu odpowiedni, podłużny kształt). Rozgrzewamy nasz piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około godzinę (najlepiej 60 minut).

Leave your response!

You must be logged in to post a comment.