Home » Przepisy kulinarne – jagodzianki

Przepisy kulinarne – jagodzianki

Jagodzianki
Jagodzianka to ciastko popularne i niezwykle smaczne. Dla osób uczulonych na gluten stanowić może ono interesujące wzbogacenie codziennej diety – nie tylko z uwagi na walory smakowe, ale również ze względu na możliwość bardzo przyjemnego uzupełnienia witamin oraz potrzebnych substancji odżywczych.
Do wykonania jagodzianki potrzebne nam będą:
– pół kilo dobrze odsączonych jagód (najlepiej świeżych, mogą być jednak również mrożone)
– 2 duże łyżki cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego (chyba, że ktoś nie przepada za smakiem wanilii)
– 50 g drożdży
– 5 żółtek jaj kurzych
– szklanka cukru
– kostka masła
– 300 mililitrów mleka
– 500 g mąki bezglutenowej
Jagody Na początku należy rozpuścić, a potem ostudzić masło, a z drożdży przygotować odpowiedni rozczyn, który musi wyrosnąć. Po wyrośnięciu rozczynu wszystkie składniki wkładamy do formy, a tą z kolei do automatu do wypieku chleba. Każdy taki automat ma opcję wypiekania ciasta, którą tutaj należy wykorzystać. Kiedy nasze ciasto wyrośnie trzeba wyłożyć je na stolnice i dokładnie rozwałkować. Następnie trzeba powykrawać odpowiednie kształty placuszków i nałożyć na nie jagody. Tak uzupełnione fragmenty ciasta należy pozawijać w podłużne bułeczki, które w tym stanie pozostawiamy do wyrośnięcia. W następnej kolejności będzie nam potrzebny piekarnik. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy pergaminem, układamy na niej nasze jagodzianki i rozgrzewamy piekarnik to temperatury 180 stopni Celsjusza. Bułeczki przed włożeniem do piekarnika smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem. Pieczenie trwa około 30 minut.

Leave your response!

You must be logged in to post a comment.