Home » Przepisy kulinarne – ciemny chleb

Przepisy kulinarne – ciemny chleb

Ciemny chleb
Samodzielne wypiekanie chleba to coś, co tygrysy i tygrysice lubią najbardziej. Walory takiego pieczywa są nie do przecenienia, dlatego też warto spróbować choć raz w życiu poeksperymentować z samodzielnym wypiekiem. Z pewnością wspaniały smak świeżego chleba prosto z pieca zwróci nam wszelkie koszty poniesione na jego wytworzenie.
Aby nasz chlebek prezentował się przyzwoicie musimy mieć:
– 1 miarkę suchych drożdży (małą)
– 1 miarkę cukru (dużą)
– 1 żółtko jajka kurzego
– 100 g mąki razowej
– 300 g mixu bezglutenowego
– 200 ml maślanki lub kefiru
– 200 ml pełnotłustego mleka
– 2 łyżki stołowe oliwy
– sól
Ciemny chleb Powyższy przepis da nam w rezultacie chleb dosyć duży, przeznaczony do wypieku w dużych piecach lub automatach do wypieku chlebów. Jeśli chcemy uzyskać mniejsze gabaryty musimy po prostu podzielić liczbę wszystkich składników (na przykład przez dwa, by uzyskać o połowę mniejszą ilość pieczywa). Oliwa pełni rolę smaru dla mieszadełka, dlatego też wlewamy ją jako pierwszą. Następnie pozostałe składniki w następującej kolejności: mleko, kefir, mix, mąka razowa, żółtko, cukier, drożdże. Jeśli zdecydujemy się na wypiek chleba dużego, należy ustawić program, który zapewni nam odpowiedni wypiek naszego dużo-gabarytowego pieczywa, jeśli natomiast będzie to mniejszy produkt, wystarczy piec krócej. Ponieważ pieczemy chleb ciemny nie musimy się obawiać o nadmierne spieczenie skórki – ma ono być maksymalne, aby nadać naszemu wypiekowi odpowiedniej barwy.

Leave your response!

You must be logged in to post a comment.