Home » Przepisy kulinarne – babeczki czekoladowe

Przepisy kulinarne – babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe
Niedogodności związane z koniecznością unikania glutenu z pewnością na wiele osób wpływają bardzo negatywnie, ponieważ nie mogą one próbować wielu interesujących potraw oraz poznawać nowych smaków. Jednakże mogą one przecież od czasu do czasu zjeść coś naprawdę smacznego i pożywnego. Czymś takim może być babeczka czekoladowa.
Do przygotowania takiego smakołyku potrzebne nam będą:
– 100 g ekspandowanego amarantusa
– 10 kostek gorzkiej czekolady
– 100 g wiórków kokosowych i tyle samo podsmażanych orzechów laskowych
– 3 łyżki kakao
– 8 łyżek cukru
– 2 jajka
Babka czekoladowa Na początek musimy zaparzyć kakao tak, aby zrobiło się bardzo ciemne. Używamy do tego niewielkich ilości wody, ponieważ zależy nam na jego dużej gęstości. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy je na sztywną pianę. Ostudzone kakao dodajemy do całości, dorzucamy też żółtka jaj. Wszystko razem miksujemy, a potem delikatnie mieszając widelcem dodajemy wiórki kokosa i amarantus. Następnie dorzucamy orzechy, oraz pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladę (może być starta na wiórki). Foremki smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do środka nasz wyrób. Z pewnością będzie potrzebne co najmniej kilka małych foremek. Pieczemy i jemy!

Leave your response!

You must be logged in to post a comment.