Home » Produkty bezglutenowe – zestawienie

Produkty bezglutenowe – zestawienie

Jedzonko Wśród mnogości produktów zalewających nasze półki nie wszystkie smakołyki oznaczone są symbolem przekreślonego kłosa. Dlatego też warto samemu wiedzieć jakie produkty można jeść, a jakie są dla nas zakazane. Pozwoli nam to cieszyć się pełnią różnych smaków, które są dla nas dozwolone, zmniejszy natomiast ryzyko związane z możliwością zjedzenia pożywienia, które może się okazać wysoce szkodliwe. Dlatego też warto się zapoznać z listą produktów takich, które są bezpieczne dla osoby uczulonej, takich, które mogą stanowić pewne zagrożenie, oraz takich, które są w tym przypadku niedopuszczalne.

1. Produkty bezpieczne dla osób uczulonych – bezglutenowe:
Zboża:
Ryż zwykły oraz dziki, amarantus, kasztany (jadalne), guar, maniok, tapioka, sorgo, sezam, komosa ryżowa, proso, chleb świętojański, czysta gryka, ziemniaki oraz kukurydza.
Owoce:
Wszystkie rodzaje owoców w postaci naturalnej – czyli czystej bez żadnych dodatków, oraz wszystkie rodzaje nieprzetworzonych orzechów.
Warzywa:
Wszystkie warzywa oraz rośliny strączkowe w postaci naturalnej – bez dodatków.
Nabiał:
Mleko – zarówno świeże, jak i UHT, sery żółte, sery białe, twaróg, śmietana (zarówno świeża, jak i UHT), jajka
Mięso:
Wszystkie rodzaje mięs czerwonych i białych, zarówno pochodzące od zwierząt lądowych, jak i ryb.
Słodycze:
Cukier, miód, fruktoza, dekstroza, syrop glukozowy.
Dodatki:
Oleje roślinne, przyprawy pochodzenia naturalnego, zioła aromatyczne, ocet, sól, pieprz, smalec, słonina, masło, margaryna, świeże drożdże.
Napoje:
Wszystkie napoje alkoholowe oprócz whisky słodowej i piwa, wszystkie napoje gazowane, wszystkie soki i napoje owocowe, herbata oraz kawa naturalna (ewentualnie kawa rozpuszczalna wytworzona na bazie kawy naturalnej).
2. Produkty, które mogą stanowić pewnego rodzaju ryzyko.
Są to takie produkty, w których gluten nie występuje w sposób naturalny, jednak ich proces produkcyjny sprawia, że produkty zawierające gluten mogą mieć z nimi styczność – a więc w pewnych śladowych ilościach mogą się w nich znajdować.
Produkty zbożowe:
Mąka z prosa, mąka z manioku, mąka z tapioko, mąka z ciecierzycy, mąka z kasztanów, mąka gryki, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, skrobia ryżowa, skrobia kukurydziana, czipsy ziemniaczane, puree ziemniaczane, płatki ryżowe, ryż dmuchany, płatki kukurydziane, palenta gotowa, popcorn (oprócz wyrabianego samodzielnie), kaszka kukurydziana, chrupki kukurydziane.
Owoce:
Owoce suszone, owoce kandyzowane, przetwory owocowe.
Warzywa:
Pasztety sojowe, gotowe przetwory warzywne, gotowe dania warzywne.
Nabiał:
Mleko z dodatkiem witamin oraz innych substancji, potrawy na bazie sera, sery żółte w plasterkach, sery topione w plasterkach, gotowa bita śmietana, śmietana zagęszczona, budynie, kremy, jogurty owocowe, napoje mleczne gotowe do spożycia.
Mięso:
Gotowe potrawy mięsne, gotowe potrawy rybne, konserwy mięsne, konserwy rybne, mięso mielone, wędliny.
Słodycze:
Lody, lizaki lodowe, napoje mrożone, cukierki, gumy do żucia, pastylki, galaretki, masa kakaowa, kakao w proszku, czekolada, czekoladki, kremy czekoladowe.
Dodatki:
Aromaty zapachowe, mieszanki przypraw, mieszanki ziół aromatycznych, sosy gotowe, buliony mięsne, sosy sojowe, masło niskotłuszczowe.
Napoje:
Mieszanki gotowe, z których przygotowuje się kakao, proszki do pieczenia.
3. Produkty absolutnie niedopuszczalne dla osoby uczulonej na gluten.
Zboża:
Bulgur, kamut, orkisz, pszenżyto, owies, żyto, jęczmień, pszenica, wszystkie produkty wytworzone z przytoczonych zbóż, otręby, płatki oraz musli z przytoczonych zbóż.
Owoce:
Brak
Warzywa:
Tylko dania i przetwory z dodatkiem glutenu.
Nabiał:
Tylko produkty nabiałowe z niedozwolonymi składnikami, np. jogurty z płatkami zbożowymi.
Mięso:
Mięso i ryby panierowane, gotowane z sosami zawierającymi niebezpieczne składniki, obtaczane mąką.
Słodycze:
Czekolada zawierająca produkty z glutenem, np. batoniki czekoladowe z ziarnami zbóż, czekolady z ziarnami zbóż.
Dodatki:
Sosy zawierające gluten, zakwas z mąki, która zawieragluten.
Napoje:
Piwo, whisky, napoje z błonnikiem, który zawiera gluten, kawa zbożowa.

Leave your response!

You must be logged in to post a comment.