Home » Produkty bezglutenowe – jak kupować?

Produkty bezglutenowe – jak kupować?

kukrydza Produkty bezglutenowe jeszcze dziesięć lat temu były trudno dostępne na rynku. Od tego czasu sytuacja poprawiła się znacznie – aczkolwiek wciąż jeszcze można mieć problemy z otrzymaniem produktu wysokiej jakości w przystępnej cenie. Warto więc dobrze zastanowić się zarówno nad wyborem konkretnego produktu, jak i miejsca jego zakupu. Bezpieczna żywność w przypadku diety bezglutenowej jest bowiem absolutną koniecznością.

Producenci proponujący potencjalnym klientom żywność bezglutenową pojawiają się ostatnio na naszym rynku coraz częściej. W każdym większym sklepie znaleźć zwykle możemy przynajmniej kilka produktów, które na opakowaniu noszą dumnie znaczek przekreślonego kłosa. Dotyczy to zarówno produktów polskich, jak i tych sprowadzanych z zagranicy. Niektóre sklepy proponują bardzo szeroki dostęp do tego rodzaju produktów, inne dużo skromniejszy. Jednak nie o ilość tu chodzi, a o jakość. Sklepy ze zdrową żywnością były do niedawna jedynym miejscem, w którym można było otrzymać jakąś większą ilość produktów bezglutenowych – na szczęście ta sytuacja ulega zmianie racząc konsumentów niższymi cenami, większą dostępnością i lepszym wyborem. Informacji o dobrych sklepach proponujących tego rodzaju żywność warto też zasięgnąć bezpośrednio u producentów żywności – z pewnością będą oni żywo zainteresowani zwiększeniem liczby odbiorców swoich produktów, same natomiast są najlepiej poinformowane w miejscach, do których dostarczane są ich wyroby.
Większy problem z dostępnością tego rodzaju produktów to przede wszystkim małe miejscowości i wsie. I tam przecież zdarzają się osoby uczulone na gluten, a utrudniony dostęp do produktów bezglutenowych może być dla nich sporym problemem – szczególnie jeśli nie dysponują samochodem. W takim przypadku jedynym rozwiązaniem pozostaje często zamawianie żywności u producentów, w sklepach internetowych albo przez telefon. Oczywiście takie produkty stają się automatycznie droższe o koszty wysyłki, jednak kiedy nie ma wyjścia trzeba ten dodatkowy koszt jakoś przełknąć. Pomocą w tym przypadku może być fakt, że produkty u producenta zawsze są tańsze niż w sklepie, co w pewnym stopniu może zniwelować dodatkowe koszty – przy założeniu dużych zamówień może się nawet okazać, że udało się dokonać niezwykle korzystnego zakupu i zaoszczędzić trochę pieniędzy. Warto też zaznaczyć, że zamawianie żywności do domu to spora wygoda, nie trzeba osobiście udawać się do sklepu ani dźwigać sporych ciężarów. Zyskuje się też nierzadko bardzo cenny czas.
Osoby cierpiące z powodu alergii na gluten mogą oczywiście wybierać z produktów oznaczonych przekreślonym kłosem – nie ma wtedy problemu, ponieważ taką żywność można uznać za bezpieczną. Tego rodzaju opakowania zawierają w środku produkty wysokiej jakości, które nie zaszkodzą alergikowi. Jest jednak poważny problem w przypadku tych rzeczy, które nie są prawidłowo oznakowane. Tak zwana żywność „zwykła” powinna na etykiecie mieć podany dokładny skład produktów wykorzystanych do wytworzenia żywności. Okazuje się jednak, że w praktyce często pomija się szczegółowy opis zamiast niego serwując nam listę podstawowych składników bez brania pod uwagę tego, co istotne dla osoby na diecie bezglutenowej. Chociaż składniki zawierające gluten powinny być wyszczególnione, czasami tak nie jest. W wyniku tego można narazić się na niebezpieczeństwo spożycia glutenu w sposób zupełnie niezamierzony.

Leave your response!

You must be logged in to post a comment.