Home » Gotowanie bezglutenowe

Gotowanie bezglutenowe

chleb Dieta bezglutenowa ma swoje zasady, których niestety nie można omijać. Uczulenie na białka pochodzenia zbożowego niestety bardzo utrudniają życie i sprawiają, że nie można spożywać wielu pospolitych produktów, z którymi do czynienia mamy na co dzień. Samo gotowanie jednak w tym przypadku nie jest zbyt trudne – wystarczy poznać pewne podstawowe zasady rządzące życiem bezglutenowców.

Wśród najistotniejszych zasad w tym miejscu wyróżnić możemy brak dodawania do potraw pewnego rodzaju składników, które uchodzić mogą za niepewne lub niemożliwym jest pełne sprawdzenie ich składu. Jak w przypadku każdej alergii już niewielka ilość alergenu może wywołać szkodliwe reakcje obronne organizmu – dlatego też trzeba być w tej kwestii niezwykle ostrożnym. Dlatego też niebezpieczne są wszelkie produkty typu instant, jak zupy w proszku, czy kostki rosołowe, które oprócz składu wypisanego na opakowaniu zawierają zwykle też substancje występujące w „śladowych” ilościach, co często oznacza po prostu tyle, że znajdziemy tam substancje, które mogą być szkodliwe. Idąc tym tropem łatwo dojść do wniosku, że wszelkie produkty przetwarzane, pasteryzowane oraz przerabiane mogą się okazać w tym przypadku w pewnym stopniu niebezpieczne. Oczywiście nie należy popadać w paranoję, ponieważ nie są to oczywiście ilości duże, natomiast bezpieczniejsze i bardziej korzystne może się okazać używanie produktów pochodzenia naturalnego, które pozostały nieprzetworzone, ale świeże i w stu procentach prawdziwe. Gotowanie obiadu, gdy cała rodzina należy do bezglutenowców to pozornie większy problem, w praktyce jednak wcale tak być nie musi, ponieważ każdy dom, w którym wszyscy jedzą na obiad to samo oznacza mniejszy wysiłek i koszt. Z drugiej jednak strony jeśli jedynie część osób jest uczulona na gluten w niejednym przypadku można zastosować pożywienie bezglutenowe dla całej rodziny. Chociażby w przypadku zupy, którą zagęścić można mąką pszenną istnieje możliwość zakupienia odpowiedniego produktu, który działa w zbliżony sposób, a jego smak praktycznie niczym się nie różni od pszennego oryginału. Oprócz bezglutenowego pieczywa podać można też odpowiednie produkty normalnie wytwarzane ze zwykłej mąki takie jak makarony, czy kluski. Można też wykorzystać mąkę ziemniaczaną, której możliwości wytwórcze w kwestii kulinarnej wcale nie należą do małych. Zastosować można też mąkę kukurydzianą, albo ryżową: z zaznaczeniem jednak, że są one „twardsze” i wytworzone z nich produkty mogą być bardziej suche lub twarde – warto tutaj zaopatrzyć się w odpowiednie przepisy, które pozwolą nam „zmiękczyć” nieco nasze domowe wyroby. Panierujemy zwykle za pomocą bułki tartej – którą przecież wykonuje się ze zwykłych bułek pszennych lub kawałków chleba. Istnieją w sklepach ze zdrową żywnością bułki bezglutenowe służące do wykonania panierki o bardzo wysokiej jakości smakowej. Oprócz tego można użyć kaszki kukurydzianej, zmielonych orzechów albo migdałów, a nawet sezamu. Oczywiście kwestią wyboru jest całkowita rezygnacja z wykonania panierki, nie jest to jednak krok konieczny.

Bardziej skomplikowaną kwestią jest pieczenie. Ponieważ każdy rodzaj mąki ma nieco inny skład i daje troszkę inne efekty, przypadkowy dobór mąki może być opłakany w skutkach – ciasto po prostu się nie uda bez należytego przygotowania w tej kwestii. W ofercie producentów polskich i zagranicznych dostępne są specjalne mieszanki różnego rodzaju mąk, które nadają się do pieczenia ciast w stopniu wystarczającym do uzyskania pożądanego efektu. Co ważne ów efekt nie ogranicza się wyłącznie do wyglądu tworzonego ciasta, lecz również osiągnięty zostaje w kwestii smaku, który potrafi być równie wspaniały, jak w przypadku produktów wykonanych na bazie mąki pszennej. Ważne w tym punkcie jest jednak korzystanie ze specjalnego proszku do pieczenia, ponieważ zwykłe produkty tego rodzaju zawierają mąkę pszenną. Nie wolno też wysypać formy bułką tartą – co w zasadzie jest dosyć oczywiste, jednak w ferworze walki może zostać przypadkowo pominięte. Solidnym rozwiązaniem jest też wykorzystanie w tym celu odpornej na żar folii spożywczej, ogólnodostępnej w każdym większym sklepie – zamiast smarować blachę można nią wyłożyć całą powierzchnię uważając, aby jej końce nie wystawały zbytnio poza kształt blachy, ponieważ mogą się upalić. Rozwiązanie to jest niezwykle skuteczne w przypadku pieczenia.

Leave your response!

You must be logged in to post a comment.