Home » Dieta bezglutenowa – przepisy kulinarne

Dieta bezglutenowa – przepisy kulinarne

1. Pizza
Pizza bezglutenowa to jeden z prostszych przepisów tego rodzaju. Jedyną rzeczą, jaka może przysporzyć nam trudności może być wyrobienie odpowiedniego ciasta – nie należy się jednak zrażać, nie jest to wcale takie trudne.
Aby wykonać odpowiedniej jakości spód do pizzy trzeba oczywiście skorzystać z mąki bezglutenowej. Może to być popularny w naszym kraju mix ciast dla osób uczulonych na gluten dowolnej firmy. Aby wykonać ciasto należy użyć:
– 300 g mąki bezglutenowej (porcja na jedną dużą pizzę, na dwie osoby)
– 3 łyżki oliwy
– paczkę suszonych drożdży
– 250 mililitrów letniej wody
Pizza W wodzie rozpuszczamy drożdże, następnie dodajemy do tego mąkę oraz oliwę. Ciastko może być dosyć twarde, dlatego też podczas ugniatania można wykorzystać mikser. Do odpowiedniego uformowania ciasta warto wykorzystać odpowiedniej wielkości tortownicę, lub formę. Po włożeniu ciasta do pieca należy je piec z ułożonymi na powierzchni dodatkami – zależnie od upodobań. Temperatura pieczenia powinna w tym przypadku wynieść około 200 stopni Celsjusza, lub jedynie odrobinę więcej. Ważną wskazówkę może być lekkie nakłuwanie ciasta, kiedy już ułoży się na formie – te małe dziurki wspomogą odprowadzanie powietrza z wnętrza spodu co zapobiegnie tworzeniu się na powierzchni bąbli.
2. Jagodzianki
Jagodzianka to ciastko popularne i niezwykle smaczne. Dla osób uczulonych na gluten stanowić może ono interesujące wzbogacenie codziennej diety – nie tylko z uwagi na walory smakowe, ale również ze względu na możliwość bardzo przyjemnego uzupełnienia witamin oraz potrzebnych substancji odżywczych.
Do wykonania jagodzianki potrzebne nam będą:
– pół kilo dobrze odsączonych jagód (najlepiej świeżych, mogą być jednak również mrożone)
– 2 duże łyżki cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego (chyba, że ktoś nie przepada za smakiem wanilii)
– 50 g drożdży
– 5 żółtek jaj kurzych
– szklanka cukru
– kostka masła
– 300 mililitrów mleka
– 500 g mąki bezglutenowej
Jagody Na początku należy rozpuścić, a potem ostudzić masło, a z drożdży przygotować odpowiedni rozczyn, który musi wyrosnąć. Po wyrośnięciu rozczynu wszystkie składniki wkładamy do formy, a tą z kolei do automatu do wypieku chleba. Każdy taki automat ma opcję wypiekania ciasta, którą tutaj należy wykorzystać. Kiedy nasze ciasto wyrośnie trzeba wyłożyć je na stolnice i dokładnie rozwałkować. Następnie trzeba powykrawać odpowiednie kształty placuszków i nałożyć na nie jagody. Tak uzupełnione fragmenty ciasta należy pozawijać w podłużne bułeczki, które w tym stanie pozostawiamy do wyrośnięcia. W następnej kolejności będzie nam potrzebny piekarnik. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy pergaminem, układamy na niej nasze jagodzianki i rozgrzewamy piekarnik to temperatury 180 stopni Celsjusza. Bułeczki przed włożeniem do piekarnika smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem. Pieczenie trwa około 30 minut.
3. Babeczki czekoladowe
Niedogodności związane z koniecznością unikania glutenu z pewnością na wiele osób wpływają bardzo negatywnie, ponieważ nie mogą one próbować wielu interesujących potraw oraz poznawać nowych smaków. Jednakże mogą one przecież od czasu do czasu zjeść coś naprawdę smacznego i pożywnego. Czymś takim może być babeczka czekoladowa.
Do przygotowania takiego smakołyku potrzebne nam będą:
– 100 g ekspandowanego amarantusa
– 10 kostek gorzkiej czekolady
– 100 g wiórków kokosowych i tyle samo podsmażanych orzechów laskowych
– 3 łyżki kakao
– 8 łyżek cukru
– 2 jajka
Babka czekoladowa Na początek musimy zaparzyć kakao tak, aby zrobiło się bardzo ciemne. Używamy do tego niewielkich ilości wody, ponieważ zależy nam na jego dużej gęstości. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy je na sztywną pianę. Ostudzone kakao dodajemy do całości, dorzucamy też żółtka jaj. Wszystko razem miksujemy, a potem delikatnie mieszając widelcem dodajemy wiórki kokosa i amarantus. Następnie dorzucamy orzechy, oraz pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladę (może być starta na wiórki). Foremki smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do środka nasz wyrób. Z pewnością będzie potrzebne co najmniej kilka małych foremek. Pieczemy i jemy!
4. Ciemny chleb
Samodzielne wypiekanie chleba to coś, co tygrysy i tygrysice lubią najbardziej. Walory takiego pieczywa są nie do przecenienia, dlatego też warto spróbować choć raz w życiu poeksperymentować z samodzielnym wypiekiem. Z pewnością wspaniały smak świeżego chleba prosto z pieca zwróci nam wszelkie koszty poniesione na jego wytworzenie.
Aby nasz chlebek prezentował się przyzwoicie musimy mieć:
– 1 miarkę suchych drożdży (małą)
– 1 miarkę cukru (dużą)
– 1 żółtko jajka kurzego
– 100 g mąki razowej
– 300 g mixu bezglutenowego
– 200 ml maślanki lub kefiru
– 200 ml pełnotłustego mleka
– 2 łyżki stołowe oliwy
– sól
Ciemny chleb Powyższy przepis da nam w rezultacie chleb dosyć duży, przeznaczony do wypieku w dużych piecach lub automatach do wypieku chlebów. Jeśli chcemy uzyskać mniejsze gabaryty musimy po prostu podzielić liczbę wszystkich składników (na przykład przez dwa, by uzyskać o połowę mniejszą ilość pieczywa). Oliwa pełni rolę smaru dla mieszadełka, dlatego też wlewamy ją jako pierwszą. Następnie pozostałe składniki w następującej kolejności: mleko, kefir, mix, mąka razowa, żółtko, cukier, drożdże. Jeśli zdecydujemy się na wypiek chleba dużego, należy ustawić program, który zapewni nam odpowiedni wypiek naszego dużo-gabarytowego pieczywa, jeśli natomiast będzie to mniejszy produkt, wystarczy piec krócej. Ponieważ pieczemy chleb ciemny nie musimy się obawiać o nadmierne spieczenie skórki – ma ono być maksymalne, aby nadać naszemu wypiekowi odpowiedniej barwy.
5. Keks
Keks to wspaniałe i niezwykle smaczne ciasto. Z uwagi na ograniczenia bezglutenowców bardzo często mają oni problem z otrzymaniem tego produktu w zadowalającej jakości lub całkowicie bezpieczne. Dlatego też warto przygotować podobny wypiek samemu – oprócz satysfakcji samodzielnej pracy otrzymamy niezwykle smakowity kąsek.
Do wykonania keksu potrzebujemy:
– 2 łyżki stołowe oliwy
– 2 jajka
– 2 szklanki mąki bezglutenowej
– płaską łyżeczkę sody oczyszczonej
– pół szklanki cukru
– 1 szklankę bakalii (wśród nich powinny się znaleźć: zmielone orzechy i migdały, suszone morele i śliwki pokrojone w kosteczkę, skórka pomarańczy i rodzynki)
– 2 duże i kwaśne jabłka
Bakalie Jabłka kroimy w dosyć drobną kostkę, którą następnie wsypujemy do przygotowanego wcześniej naczynia. Dorzucamy do nich bakalie oraz cukier i sodę. Tak przygotowaną całość wkładamy na co najmniej dwanaście godzin do lodówki. Następnego dnia przygotowujemy już samo ciasto: oddzielamy żółtka od białek i ubijamy pianę z białek. Żółtka łączymy z mąką, potem dodajemy do tej mikstury oliwę i bardzo dokładnie mieszamy. Przygotowaną wcześniej mieszaninę bakalii i owoców wrzucamy do misy z ciastem i mieszamy. Na samym końcu dodajemy do tego ubitą pianę z białek. Po bardzo dokładnym wymieszaniu całości tak uzyskane ciasto umieszczamy w formie do makowca albo babki (lub innej formy, która nada naszemu ciastu odpowiedni, podłużny kształt). Rozgrzewamy nasz piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około godzinę (najlepiej 60 minut).
6. Jabłecznik
Jabłecznik to jedno z najpopularniejszych rodzajów ciast. Szczególnie dla osoby, która ma trudność z odnalezieniem dla siebie odpowiedniego produktu wyrób domowy będzie szczególnie cenny. Dlatego też warto spróbować samodzielnie przygotować ten przepyszny smakołyk.
Aby nasz jabłecznik był wspaniały trzeba nam:
– 2 łyżeczek żelatyny
– czubata łyżka stołowa cukru pudru
– pół litra śmietany kremówki
– opakowanie galaretki owocowej
– litrowy słoik musu jabłkowego
– ciasto biszkoptowe
jabłecznik Do galaretki przygotowujemy jedną czwartą litra przegotowanej wody, następnie rozpuszczamy w niej galaretkę, dodajemy do całości łyżeczkę żelatyny i studzimy. Z rozpuszczoną galaretką mieszamy mus jabłkowy ze słoika, a śmietanę wraz z cukrem pudrem i łyżeczką żelatyny ubijamy. Mus jabłkowy zmieszany z galaretką nakładamy na ciasto biszkoptowe. Na tak przygotowany podkład wykładamy bitą śmietanę. Przygotowane w ten sposób ciasto można posypać startą białą czekoladą lub zmielonymi migdałami.

Leave your response!

You must be logged in to post a comment.